woensdag 9 april 2014

Paarden helpen bij je voorjaarsschoonmaak!

Het is voorjaar, er komt weer zonlicht, warmte en kleur.

Als ik buiten ben ruik ik bloesem en vers gemaaid gras. Er begint van alles te groeien en de zon maakt alle kleuren levendig en helder. De paarden kunnen weer vaker in de wei, ze zijn vrolijk en actief. Ik word daar blij en gelukkig van, het is alsof er weer iets in me ontwaakt. In de winter ben ik meer in mezelf terug getrokken, ik verwerk ervaringen, zet één en ander op een rijtje en maak plannen. Nu in de lente groeit de behoefte om naar buiten te gaan en plannen werkelijkheid te laten worden.
Leven met de seizoenen past bij mij, het zorgt voor een natuurlijk ritme.

Hoe is dat voor jou?    Heb jij last van een winterdip of voorjaarsmoeheid?

Een herinnering:
Ik ben thuis in de stad, als jong meisje, en mijn moeder houdt grote schoonmaak. Alles wordt geschrobd, uitgeklopt, opgeruimd en in de was gezet. De ramen en deuren staan open en de voorjaarswind waait door het huis. De lentegeuren van buiten mengen zich met die van spiritus, vim en boenwas. Stof en vuil wordt verwijderd, de winter wordt verjaagd. Een helder en warm welkom voor de zomer!

Houd jij wel eens grote schoonmaak voor jezelf? Wat kan jij  opruimen, wegdoen of op zolder zetten?

Ook mentaal kan het nuttig zijn om je eens af te vragen wat voor overbodig "wintervuil" je bij je draagt.
Een selectie maken geeft duidelijkheid en ruimte. Wat is er nu aan de orde en wat wil je bewaren? Wat is overbodige ballast en kan weg? Waar wil je op een later tijdstip naar kijken en mag voorlopig op zolder?

Opruimen geeft ruimte, licht en lucht! Laat de warmte van de zomer maar komen!

Joke heeft veel aan haar hoofd als ze bij de paarden en mij komt voor een sessie.
Familie perikelen en werk gerelateerde problemen zorgen voor oude en nieuwe pijn. Verlies en afscheid nemen van waardes en zekerheden zijn aan de orde. Haar innerlijke "huis" heeft behoefte aan een flinke schoonmaakbeurt.
Het hek van de bak naar de wei staat open en de paarden zijn  lekker aan het grazen. Joke kiest de 4 jarige tinker Rosewhin uit voor de sessie. We brengen Roos in de bak achter een draadje en ik vraag Joke om symbolen te kiezen voor dat wat haar bezig houdt. We gebruiken daarvoor een grote mand vol met allerlei spullen, van knuffels tot een bloemenkrans of w.c. plopper. Ik vraag haar ook een plek in de bak te maken voor de dingen die ze voorlopig op zolder wil zetten. Joke geeft aan wel meer ruimte en lucht te willen maar dat ze er nog niet aan toe is dingen weg te gooien.
De plek die Joke maakt is een "doos" op de grond van 4 stokken die een vierkant vormen. Daar in komen de symbolen te liggen. Roos heeft af en toe wat belangstelling voor Joke maar let vooral op haar omgeving. Op een bepaald moment komt vanuit de wei een ander paard, Maantje, aangelopen en komt vlak bij me staan. Ze duwt me meerdere stevig met haar hoofd en gaat bij de draad staan. Ik maak Joke daarop attent en vraag haar wat dat voor haar betekent. Misschien wil ze erbij, zegt Joke. Op mijn vraag of dat goed is zegt ze: 'Ja'!  Nadat ik de draad opzij heb gedaan loopt Maantje rechtstreeks naar de "doos" blijft even staan snuffelen, steekt een voorbeen uit en trekt één stok schuin weg.
Daarna draait ze zich om, loopt recht naar mij en wanneer ik de draad weer opendoe loopt ze direct door naar de wei en gaat weer grazen. Joke staat stil te kijken en na te denken. Na een poosje zegt ze: Dat paard heeft helemaal gelijk! Die doos was dicht en je kan niets in een dichte doos stoppen, dan blijft het er bovenop liggen! Met een heel andere energie legt Joke haar symbolen nu opnieuw in de doos en doet hem dicht. Roos komt dicht bij Joke en er ontstaat contact en aandacht voor elkaar.


     Als we nog even nabespreken verteld Joke dat ze ervaren heeft dat ze pas werkelijk bewust aan het          opruimen was na de actie van Maantje en dat ze nu weet voor die tijd niet in contact was met haar gevoel. Ze geeft aan dat ze het bijzonder vind door twee paarden gecoached te zijn.

Kijk voor meer informatie over mijn werkwijze en visie op de website: www.oberon-coaching.nl

Liesbeth Hoezen                                                                              Equine Assisted CoachGeen opmerkingen:

Een reactie posten